10 Ιουνίου 2007

Ένωση Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδος

Εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. Γιάννη Γλέζου για τους στόχους και τις επιδιώξεις της Ένωσης Μουσικοσυνθετών - Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ)

1. Η ΕΜΣΕ είναι σωματείο με συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς στόχους.
2. Η ΕΜΣΕ είναι ακομμάτιστη στη συνδικαλιστική της δράση, υπερκομματική στην πολιτιστική της δράση και διακομματική στη στρατηγική και τη δράση για την επιδίωξη των στόχων της. Η ΕΜΣΕ θα επιδιώξει τη δημιουργία γραφείων της σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
3. Η ΕΜΣΕ στην επιδίωξη των στόχων της θα ενημερώνει όλα τα κόμματα και τους συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς φορείς, θα ζητά τη βοήθεια και τη συμπαράσταση τους και θα συμμετέχει στα συνέδρια τους.
4. Η ΕΜΣΕ θα επιδιώξει συνεργασία και ενημέρωση με -και από- τα ανάλογα σωματεία και οργανισμούς του Εξωτερικού.
5. Η ΕΜΣΕ για να μπορέσει να επιτύχει τους συνδικαλιστικούς και πολιτιστικούς της στόχους πρέπει να αποκτήσει δύναμη και μαζικότητα, με την επαναδραστηριοποίηση των παλιών μελών της και την εγγραφή σ' αυτήν πολλών νέων μελών. Για να γίνει το τελευταίο πρέπει:
6. Η ΕΜΣΕ να κάνει την μεγαλύτερη δυνατή προσπάθεια ενημέρωσης όλων των πιθανών νέων μελών της για το ότι ΔΕΝ υπάρχει κανένα νομικό η άλλο κώλυμα να είναι ταυτόχρονα και μέλη της ΑΕΠΙ (όπως ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, ο ταμίας και άλλα μέλη του Δ.Σ. της) αφού η ΕΜΣΕ ΔΕΝ είναι πλέον (από το 2003) εισπρακτικός φορέας. Γι' αυτό θα πρέπει άμεσα να σταλούν επιστολές, φαξ και email σε όλα τα μέλη μας (ενεργά ή μη) γι' αυτό το θέμα, μαζί με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αρχαιρεσιών, καθώς κι αυτό τον οδηγό δράσης.
7. Η ΕΜΣΕ θα ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού, από το Δήμο Αθηναίων ή και από άλλους Δήμους της Αττικής, να της διατεθεί κτίριο για την εγκατάσταση των γραφείων της, με χώρους για τη συνάντηση των μελών της, για την βιβλιοθήκη και το αρχείο της και αίθουσα για συναυλίες, παραστάσεις και παρουσιάσεις έργων των μελών της.
8. Η ΕΜΣΕ θα ζητήσει άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού επιχορήγηση για να βοηθηθεί στην επίτευξη των συνδικαλιστικών και πολιτιστικών της στόχων.
9. Η ΕΜΣΕ θα ζητήσει άμεσα από το Υπουργείο Πολιτισμού να προσκαλείται σε όλες τις συζητήσεις που αφορούν σε πολιτιστικά, ασφαλιστικά ή συνδικαλιστικά νομοσχέδια (όπως το πρόσφατο σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Κέντρου θεάτρου και Χορού) και στα μελλοντικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν (όπως για την προστασία των Πνευματικών Δικαιωμάτων και για την Ακαδημία Τεχνών) και να της δίνεται αρκετός χρόνος για να μπορεί να μελετά και να επεξεργάζεται πλήρως τις δικές της προτάσεις πριν από την τελική υποβολή τους στην Βουλή. Επίσης θα ζητήσει να συμμετέχει σε όλες τις επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού, στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας και στην 50μελή κριτική επιτροπή των κρατικών βραβείων που η συμμετοχή της είναι βάσει του νόμου θεσμοθετημένη, ζητώντας ταυτόχρονα και την αύξηση του αριθμού αντιπροσώπων του Σωματείου μας.
10. Η ΕΜΣΕ θα ζητήσει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία Εθνικού Κέντρου Μουσικής (ανάλογου με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού), θα επεξεργαστεί την μελέτη για την ίδρυση του και θα την προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού
11. Η ΕΜΣΕ έχει άμεσο συνδικαλιστικό στόχο τη δημιουργία Βιβλιοθήκης και Αρχείου για την κατοχύρωση της Πνευματικής Ιδιοκτησίας του έργου των μελών της, με την κατάθεση και σφράγιση τους με βεβαία ημερομηνία στα γραφεία της και την ταυτόχρονη πράξη εγγραφής τους στα δημόσια βιβλία συνεργαζόμενου συμβολαιογράφου. Σύντομα θα καλέσει τα μέλη της να αρχίσουν να καταθέτουν τα έργα τους στα γραφεία της. Επίσης, η ΕΜΣΕ θα βοηθήσει με κάθε τρόπο την επίτευξη της Τεκμηρίωσης του Έργου των Δημιουργών γενικότερα.
12. Η ΕΜΣΕ έχει άμεσο συνδικαλιστικό στόχο τη νομική στήριξη των μελών της σε διεκδικήσεις τους για την αθέτηση ή την παραβίαση των συμβολαίων τους, την παρακράτηση αμοιβών τους ή στην διαπραγμάτευση νέων συμβολαίων, προκειμένου να μην γίνεται καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών (όπως πολλές φορές επιχειρείται από τα ΜΜΕ, τις δισκογραφικές εταιρείες, εισπρακτικούς ή άλλους φορείς, μάνατζερ, οργανωτές, αιθουσάρχες κλπ.). Γι' αυτό καλεί τα μέλη της να ενημερώνουν την Γραμματεία για τέτοιες υποθέσεις που τα αφορούν.
13. Η ΕΜΣΕ έχει άμεσο συνδικαλιστικό στόχο την απόδοση στο ΙΚΑ των παρακρατηθέντων ασφαλίστρων από τις αμοιβές ή ποσοστά των μελών της στην συνεργασία τους με τις δισκογραφικές εταιρείες, την ΕΡΤ και τα άλλα ΜΜΕ, τους εισπρακτικούς φορείς, τους Δήμους ή άλλους φορείς, τους οργανωτές συναυλιών κλπ. Γι' αυτό το σκοπό ζητά απ' τα μέλη της που το επιθυμούν να της υποβάλουν σχετικό αίτημα και τις ανάλογες πληροφορίες προκειμένου να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες.
14. Η ΕΜΣΕ έχει άμεσο συνδικαλιστικό στόχο να καταπολεμήσει το playlist των ΜΜΕ αφού προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 15, παράγραφος 2) η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση των προϊόντων Λόγου και Τέχνης από τα ΜΜΕ και θα υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ανεξάρτητη συνείδηση και πρωτοβουλία των παραγωγών του ραδιοφώνου στη δουλειά τους.
15. Η ΕΜΣΕ, για την επίτευξη αυτού του στόχου και για την μεγαλύτερη προβολή του καλού ελληνικού τραγουδιού όλων των εποχών, θα ζητήσει τη συνδρομή του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, της Ανεξάρτητης Αρχής για την Ελευθερία του Ανταγωνισμού, του Συνηγόρου του Πολίτη, των κομμάτων της Βουλής και των άλλων πολιτιστικών και συνδικαλιστικών φορέων.
16. Η ΕΜΣΕ έχει άμεσο συνδικαλιστικό στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας των δίσκων (απ’ όπου και αν αυτή προέρχεται) και θα επιδιώξει με νομοθετική ρύθμιση την αύξηση των ποινών για τους συλλαμβανομένους. Επίσης, θα πιέσει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές και Διευθύνσεις να επιλαμβάνονται άμεσα όταν αστυνομικά όργανα ολιγωρούν στην εφαρμογή του νόμου και διαπράττουν παράβαση καθήκοντος αρνούμενα να συλλάβουν τους δισκοπειρατές. Ακόμα, ως έχουσα έννομο συμφέρον θα επιδιώξει: α) να έχει το δικαίωμα σα συλλογικό όργανο να κινεί από μόνη της την ποινική διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος και β) να συμμετέχει σαν Πολιτική Αγωγή στις δίκες για δισκοπειρατεία όταν διεξάγονται με πρωτοβουλία της ΑΕΠΙ η της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ, για να έχουν οι δικαστές πλήρη ενημέρωση και από τους δημιουργούς (ηθικό δικαίωμα) και όχι μόνον από τον εισπρακτικό φορέα (περιουσιακό δικαίωμα).
17. Η ΕΜΣΕ, εάν της ζητηθεί, θα επεμβαίνει με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές και θα σταματά τις ανεξέλεγκτες δεύτερες εκτελέσεις σε δίσκους των έργων δημιουργών που γίνονται χωρίς την έγγραφη άδεια τους (ηθικό δικαίωμα), ανεξαρτήτως αν έχει δώσει γι' αυτές τις εκτελέσεις άδεια ο εισπρακτικός τους φορέας. Γι' αυτό, καλεί τα μέλη της να την ενημερώνουν και να της καταγγέλλουν άμεσα τέτοιες περιπτώσεις που τα αφορούν.
18. Η ΕΜΣΕ είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε συζητήσεις με την ΑΕΠΙ & την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ για τη διευθέτηση προβλημάτων που τυχόν έχουν μέλη μας μαζί τους και επίσης για την επίτευξη κοινών στόχων (όπως π.χ. η διατήρηση του δικαιώματος της δημόσιας εκτέλεσης).
19. Η ΕΜΣΕ θα μελετήσει τις νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα αγωνιστεί για την εφαρμογή παγκοσμίων κεκτημένων και στη χώρα μας (ασφαλιστικά, οπτικοακουστικά και συγχρονισμός, ποσοστώσεις κλπ). Ακόμα, σε συνεργασία με ανάλογα σωματεία του εξωτερικού, με τις δισκογραφικές εταιρείες και με τους εισπρακτικούς φορείς, θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να βρεθεί τρόπος οικονομικής αποζημίωσης για τους δημιουργούς όταν ανεξέλεγκτα και χωρίς άδεια «κατεβάζουν» τραγούδια τους μέσω του διαδυκτύου και τροφοδοτούν τα mp3 και τα κινητά ανά την Ελλάδα.
20. Η ΕΜΣΕ θα πάρει θέση στο θέμα των μουσικών επιμελειών στα σήριαλ της τηλεόρασης κλπ όταν χρησιμοποιούν ξένες μουσικές χωρίς άδεια και χωρίς καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων στους ξένους δημιουργούς και παραγωγούς, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πρωτότυπη δουλειά και οι αμοιβές των Ελλήνων δημιουργών, συνθετών κλπ., αφού είναι φυσικό ένας επιμελητής να αμείβεται πολύ λιγότερο από τους παραγωγούς και να προτιμάται.
21. Η ΕΜΣΕ θα καταπολεμήσει τη διαφαινόμενη τάση που προωθείται παγκοσμίως να έχει αναγκαστική νομική ισχύ σε διάφορες χώρες η Απαγόρευση του Δικαιώματος της Δημόσιας Εκτέλεσης, δηλαδή ή μη απόδοση των εκτελεστικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς με διάφορες προφάσεις και νομικισμούς και θα ζητήσει απ' το Υπουργείο Εξωτερικών να μην παρεμβαίνει αρνητικά, όπως έκανε σε πρόσφατη περίπτωση της Ισπανίας που για λόγους εξωτερικής πολιτικής εμπόδισε την παρέμβαση του ΟΠΙ υπέρ των δημιουργών.
22. Η ΕΜΣΕ θα είναι σε συνεχή επαφή με τους δημιουργούς-παραγωγούς, τους αυτοπαραγόμενους δημιουργούς και τις ανεξάρτητες, μικρές δισκογραφικές εταιρείες για να λειτουργήσει σαν συντονιστικό τους όργανο, προκειμένου να απαιτήσουν τα δικαιώματα τους από τα ΜΜΕ, σύμφωνα με τους κανόνες του υγιούς και ελεύθερου ανταγωνισμού που καταπατείται από το καρτέλ των μεγάλων δισκογραφικών εταιρειών.
23. Η ΕΜΣΕ έχει στόχο τη δημιουργία φορέα διανομής δίσκων των ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιριών ή παραγωγών των μελών της.
24. Η ΕΜΣΕ θα επιδιώξει να δημιουργήσει μουσικό σχήμα -ορχήστρα-γκρουπ για τις ανάγκες παραστάσεων, συναυλιών, ρεσιτάλ των μελών της και ιδιαίτερα την παρουσίαση της δουλειάς των μελών της ή των πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών. Για το ίδιο σκοπό τακτικά θα παρουσιάζει έργα των μελών της σε αίθουσες επιλογής του Δ.Σ.
25. Η ΕΜΣΕ έχει πολιτιστικό στόχο να δημιουργήσει Ετήσιο Φεστιβάλ Τραγουδιού & Μουσικής σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Έκθεση Θεσσαλονίκης (ήδη έχουν υποβληθεί τα σχετικά αιτήματα) καθώς και Περιφερειακά Φεστιβάλ σε συνεργασία με τους δήμους της Ελλάδας. Αν αυτές οι συνεργασίες δεν ευοδωθούν, θα τα δημιουργήσει με δικά της αποκλειστικά μέσα.
26. Η ΕΜΣΕ θα επιδιώξει να παίρνει μέρος στην ετήσια οργάνωση της ΜIDEM στο Παρίσι και την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με δικό της περίπτερο για την προβολή της ελληνικής μουσικής και του τραγουδιού, αλλά και την προώθηση των δίσκων των ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιρειών των μελών της. Επίσης θα επιχειρήσει τη δημιουργία Ετήσιας Δισκογραφικής Έκθεσης (παζαριού), αντίστοιχης της Έκθεσης του Βιβλίου.
27. Η ΕΜΣΕ μέσω των ιστοσελίδων της θα επιδιώξει την προβολή των έργων των μελών της και θα αναζητήσει τρόπους (παρακολουθώντας και τα ανάλογα διεθνή δεδομένα) της μετάδοσης αυτών των έργων (ή άλλως πως το «κατέβασμα» τους από τους χρήστες του ίντερνετ), όχι όμως ανεξέλεγκτα και δωρεάν, αλλά έναντι κάποιας χρηματικής καταβολής. Επίσης θα επιχειρήσει να δημιουργήσει διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό.
28. Η ΕΜΣΕ θα ανανεώσει και θα εκσυγχρονίσει το καταστατικό της [με προτάσεις μεταξύ άλλων: α) την αύξηση του αριθμού των μελών του Δ.Σ. από 11 σε 13, β) την αποδοχή ως μελών της των ενορχηστρωτών, διευθυντών ορχήστρας κ.α., γ) την αύξηση της συχνότητας συνεδριάσεων του Δ.Σ. και της Γενικής Συνέλευσης κλπ].
29. Η ΕΜΣΕ και το Δ.Σ. θα κατανείμει ρόλους, αρμοδιότητες και δραστηριότητες στα μέλη της. είτε μέσω επιτροπών, είτε ατομικά, και θα αφήνει τη σχετική πρωτοβουλία και ελευθερία για την πραγματοποίηση τους.
30. Η ΕΜΣΕ θα αποφασίσει αν θα συμμετέχει ως μέλος σε μεγαλύτερους συνδικαλιστικούς φορείς και ομοσπονδίες όπως η ΓΣΕΕ και η ΠΟΘΑ και αντίστοιχους του εξωτερικού.
31. Η ΕΜΣΕ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με τον εισπρακτικό φορέα των συγγενικών δικαιωμάτων «Απόλλων», τον ΠΜΣ, τον ΟΠΙ και άλλους φορείς.
32. Η ΕΜΣΕ έχει απώτερο συνδικαλιστικό στόχο τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος των μελών της, δηλαδή την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και συνταξιοδότηση με τη δημιουργία Ανεξάρτητου Ασφαλιστικού Ταμείου κατά τα πρότυπα του Ταμείου της Ένωσης Συντακτών ή άλλων φορέων.
36. Η ΕΜΣΕ θα επιδιώξει να βοηθήσει με κάθε τρόπο την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού και πολιτιστικού κινήματος στη Ελλάδα. Γι’ αυτό, έχει απώτερο στόχο τη δημιουργία Συνομοσπονδίας όλων των πολιτιστικών σωματείων, οργανισμών, εταιρειών, ενώσεων, ομοσπονδιών, συνδέσμων, και φορέων των συνθετών, στιχουργών, μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών, συγγραφέων, ποιητών, σεναριογράφων, σκηνοθετών, ζωγράφων, χορευτών και άλλων καλλιτεχνών της Ελλάδας, για την πραγματοποίηση από κοινού των συνδικαλιστικών και πολιτιστικών τους στόχων και επιδιώξεων.
37. Η ΕΜΣΕ θα δώσει Συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της και τους στόχους του νέου Δ.Σ. Επίσης. θα πρέπει να έχει συχνή επαφή με τον τύπο και τα άλλα ΜΜΕ για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τις δραστηριότητες της.
38. Αυτή η εισήγηση τέθηκε προς συζήτηση στα μέλη του Δ.Σ, εγκρίθηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα. Το Δ.Σ θα ενημερώσει για το περιεχόμενό της τη Γενική Συνέλευση της ΕΜΣΕ, σαν μια μορφή οδικού χάρτη του σωματείου για τα επόμενα δύο χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: