30 Νοεμβρίου 2010

Λεωνίδας Μαριδάκης: "Σε βάθος δρόμου"


Λεωνίδας Μαριδάκης

Σε βάθος δρόμου

«Σε βάθος δρόμου» ονομάζεται το νέο cd του Λεωνίδα Μαριδάκη που κυκλοφορεί τέσσερα χρόνια μετά το παιγνιώδες «Αβάδιστα», που ευτύχησε να βγει σε παραγωγή του Νίκου Ξυδάκη. Σε βάθος δρόμου… ιστορίες για προορισμούς και χώρες μακρινές. Τραγούδια για την περιπέτεια, την αγάπη και τη φιλία, που κουβαλάνε κάτι από το ταξιδιάρικο στοιχείο των Calexico, την εξωστρέφεια του Manu Chao ή τη σκοτεινή αψάδα του Tom Waits.
Δέκα τραγούδια και ένα καταιγιστικό οργανικό, μέσα στα οποία η φυγή, σαν εμμονή, χαράζει διαδρομές σε τόπους μυθικούς, όπως το Σουδάν, στο Άγριο όνειρο, τη θρυλική Αμερική του Τζακ Κέρουακ που αποτυπώνεται σαν σάουντρακ Στο παλιό μας αμάξι, ή την Κούβα, όπως την είχε αγαπήσει ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Στο Σαντιάγο. Πρόκειται για ένα ταξίδι στον κόσμο, εξωστρεφές, γιορταστικό αλλά και σε τεντωμένο σκοινί, όπως υπενθυμίζει ο Ακροβάτης, που μετεωρίζεται μέσα και έξω μας.
Η φωνή και τα τραγούδια του Λεωνίδα Μαριδάκη –που είναι και ο βασικός ερμηνευτής του δίσκου– δεν αφήνουν τίποτα ζεστό και ανθρώπινο απ’ έξω, ούτε τη φυγή από τη σχέση που κατρακυλάει ρυθμικά στο Γυρεύω το σκοτάδι σου, αλλά ούτε και τη συγκίνηση στο εξωτικό τραγούδι αγάπης, Σαν τίγρη τρυφερός, ή τον βαθύ έρωτα, Στο κέντρο το νυκτερινό. Κάπου εκεί, η εξαιρετική –και αιρετική– Μάρθα Φριντζήλα ερμηνεύει το Καθρεφτάκι, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για ραγισμένες καρδιές. Το ντεμπούτο της στη δισκογραφία κάνει σε αυτόν το δίσκο η Πέννυ Μπαλτατζή με ένα τραγούδι αίνιγμα: Η λέξη που αγάπησα, αλλά και με το νοσταλγικό ρέγγε ντουέτο που μοιράζεται –στο τέλος του ταξιδιού– με τον Μαριδάκη το Η αγάπη νικάει.
Τα λόγια, στο «Σε βάθος δρόμου», εκτός από τον Λεωνίδα Μαριδάκη, υπογράφουν οι: Θοδωρής Γκόνης, Διονύσης Καψάλης, Γιώργος Κοροπούλης, Βασίλης Λαλιώτης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, και Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (μτφρ. Βασίλη Λαλιώτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια: